Ustanova za obrazovanje odraslih

Novosti

Aktualno iz Obris-a

Oblikovanje skulptura od leda - Projekt KRUG - KultuRa, Umjetnost i Građani

Objavljeno 20.1.2020.

I oblikovanje skulptura od leda

Učenici osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu, u suradnji s Općinom Brestovac, sudjelovali su u EU projektu KRUG - KultuRa, Umjetnost i Građani.
Program Četiri godišnja doba održan je u organizaciji Udruge Slama, a akademski kipar Nikola Faller, predsjednik Udruge Slama iz Osijeka, održao je četiri radionice s učenicima. U proljeće 'Košnja trave, u ljeto 'Radionica slame', u jesen 'Grabljanje lišća' i u zimu 'Oblikovanje skulptura od leda'.  
Provedene aktivnosti rezultirale su novim kulturnim događanjima na području općine Brestovac. Provedbom radionica koordinirala je Ivana Rakonić Leskovar uz podršku načelnika općine Brestovac, Zdravka Mandića, i ravnatelja OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu, Antu Majnarića, te Jadranka Krmpotić koja je u cijelom projektu koordinirala aktivnosti u općini Brestovac.

Dana 15. i 16. siječnja 2020. godine održana je posljednja radionica programa, Oblikovanje skulptura od leda, te je projektna aktivnost u Brestovcu završena prezentacijom i evaluacijom ovog djela projekta.

Učenici, oduševljeni materijalom i procesom modeliranja, uživali su u izradi skulptura od leda te izrazili želju za daljnjom suradnjom s akademskim kiparom Nikolom Fallerom koji ih je oduševio jednostavnošću i posebnim pristupom kiparstvu. Naime, Nikola koristi isključivo prirodne materijale od kojih stvara umjetnička djela i vodi se land artom kao glavnom umjetničkom idejom. Kulturne aktivnosti u Brestovcu odvijale su se na otvorenim prostorima oko školske zgrade, a prezentirani su odlični umjetnički radovi koje su mogli razgledati svi stanovnici, ali i prolaznici.

Projekt KRUG - KultuRa, Umjetnost i Građani traje od 29.10.2018. do 29.4.2020. i namijenjen je članovima i zaposlenicima udruga, umjetničkih organizacija i zaposlenicima javnih ustanova u kulturi, a provodi se na lokacijama Grada Zagreba, Brestovca, Splita i Labina.
Tijekom 18 mjeseci održane su razne edukativne radionice, projekcije filmova za slijepe osobe i za osobe s oštećenjem sluha. Provedeni su kulturni i umjetnički programi te razvijen model sudioničkog upravljanja u kulturi i aktivnosti podizanja javne svijesti u lokalnim zajednicama. Cilj projekta je jačanje kapaciteta u području sudioničkog upravljanja, programiranja, financiranja i planiranja u kulturi, a projektne aktivnosti uključuju organizacije iz različitih regija, različitih urbanih i ruralnih sredina koje imaju specifične programske interese i različite kapacitete.

Pučko otvoreno učilište Obris - Ustanova za obrazovanje odraslih © Sva prava pridržana.